Колаборантку зі Снігурівки заочно засудили до двох років тюрми – при окупантах вона була в «керівництві» школи

  • 17:34
  • 16.10.2024
0e482f39638b12870db97b60441bd93e.i999x999x670

Екс-заступницю директора ліцею зі Снігурівки на Миколаївщині Ольгу Захарову заочно засудили за колабораціонізм до двох років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

48-річна Ольга Захарова в 2022 році добровільно перейшла на бік ворога і стала заступницею директора незаконно створеної школи в Снігурівці. Навчальний заклад окупантам відкрити так і не вдалося, а перед звільненням міста місцеві колаборанти втекли на лівобережну Херсонщину.

“Суд встановив, що Захарова влітку 2022 року добровільно погодилась працювати на ворога заступницею директора з учбової та виховної роботи незаконно створеної «Снигирёвской школы» на базі захопленої Снігурівської загальноосвітньої школи №4. До цього Ольга Захарова працювала заступницею директора з навчально-виховної роботи Снігурівського професійного ліцею”, - пише видання.

Вину Захарової в суді довели численними доказами і показами багатьох свідків. За їхніми словами, захоплена окупантами школа була не готова до навчання, підручники до неї так і не завезли, а в жовтні 2022 року освітяни-колаборанти втекли зі Снігурівки на лівобережну Херсонщину.

За словами прибиральниці школи, батьки учнів приходили до захопленого окупантами закладу писати заяви про зарахування до неї дітей. За понад один місяць роботи прибиральниці заплатили 1 тисячу рублів. А ось охоронцям у школі обіцяли платити по 15 тисяч рублів на місяць.

«Окупанти планували зарахувати на навчання до школи близько 200 дітей. Місцевий гауляйтер обіцяв завезти з Херсона підручники російською мовою, всі уроки теж обіцяли вести російською. Тих вчителів, які відмовлялися працювати на ворога, Ольга Захарова з «директоркою» обіцяли не брати на роботу навіть «поломийкою», якщо ті згодом передумають. Вчителям погрожували розправами, однак частина на співпрацю з окупантами так і не погодилась», - розповіли в суді свідки.

У вироку суду вказано, що Ольга Захарова протягом останніх двох років переховувалася в місті Скадовську Херсонської області. Її заочно визнали винною в колабораційній діяльності за частиною 3 статті 111-1 Кримінального кодексу України. Вирок – два роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах влади, зокрема, у сфері освіти протягом десяти років. Вирок ще не набрав законної сили.

Новини

17 жовтня 2024
16 жовтня 2024