Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття мікроРНК

  • 18:18
  • 07.10.2024
q6zaqy---c1200x630x50px50p--e30f3496baf876158245dcff657ee386

Нобелівську премію з фізіології та медицини 2024 року спільно присудили Віктору Амбросу та Гері Рувкуну «за відкриття мікроРНК  та її роль у посттранскрипційній регуляції генів.”

Про це йдеться у пресрелізі на сайті Нобелівської премії.

Дослідники Віктор Амброс і Гарі Рувкун відкрили мікроРНК, новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів. МікроРНК вони виявили в маленького хробака C. elegans, що стало революційним відкриттям — це показало абсолютно новий принцип регуляції генів, який є необхідним для багатоклітинних організмів, зокрема для людини.

Наразі відомо, що мікроРНК є фундаментально важливими для розвитку та функціонування організмів.

«Цього року Нобелівська премія присвячена відкриттю життєво важливого регуляторного механізму, який використовується в клітинах для контролю активності генів. Генетична інформація переходить від ДНК до інформаційної РНК (мРНК) шляхом процесу, який називається транскрипцією, а потім до клітинного механізму для виробництва білка. Там мРНК транслюються так, що білки утворюються за генетичними інструкціями, що зберігаються в ДНК», — пояснюють у пресрелізі.

Білки виконують багато функцій в організмі, включаючи побудову тканин, підтримку клітинних структур, участь у метаболічних процесах і захист організму.

*МікроРНК (microRNA або miRNA) — це невеликі, некодуючі молекули РНК, що складаються приблизно з 20—24 нуклеотидів. Вони відіграють важливу роль у регуляції експресії генів у клітинах еукаріотів. 

Новини

7 жовтня 2024
6 жовтня 2024