В Україні незабаром має запрацювати проєкт для аграріїв «Земельний банк»

  • 10:20
  • 20.09.2024
77dd2ed9ffd7fbb73c0fd3724cd31433.i999x999x670E

Фондом державного майна України презентовано проект прозорої оренди землі «Земельний банк». Цей проект є результатом спільної та клопіткої роботи Комітету з питань аграрної та земельної політики, Фонду державного майна України, USAID, UKaid та проєкту «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA).

Про це повідомив народний депутат від фракції "Слуга Народу", голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

У заході з обговорення проєкту «Земельний банк» прийняли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, Міністп аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, Перший заступник Міністра економіки України Олексій Соболєв та керівниця Фонду державного майна України Іванна Смачило.

«27 липня 2023 року був ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності» № 3272-IX (проект 7588), який юридично дав старт створенню «Земельного банку» з метою виведення з тіні сотні тисяч гектарів державних сільськогосподарських земель. «Земельний банк» створює рівні умови для всіх аграріїв – від великих агрокомпаній до малих фермерів, а також для новачків та переселенців, які прагнуть започаткувати свій агробізнес.» - зауважив Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Однією з ключових частин презентації проєкту стало обговорення учасниками непростого процесу, який передував запуску проекту, стан аграрних підприємств, неефективність управління державними землями непрофільними організаціями, а також фінансові вигоди для держави, нові можливості та горизонти для аграрного сектору.

Уже незабаром аграрії отримають доступ до державних земель на прозорих та конкурентних умовах через аукціони на платформі «Прозоро.Продажі».

До кінця року планується виставити на електронні торги майже 100 тисяч гектарів державних сільськогосподарських земель у 20 областях України. Площі земель варіюються від 1 до 4000 гектарів, що надає можливість орендувати як великі, так і малі ділянки.

«Затримка у проведенні аукціонів може призвести до серйозних наслідків, таких як незасіяність великих площ земель, збільшення соціальної напруги в регіонах, зниження врожайності сільськогосподарських культур та погіршення ситуації з заборгованістю перед працівниками державних підприємств. Ефективне використання державних земель – це забезпечення продовольчої безпеки, залучення інвестицій та підтримка економіки України.» - резюмував під час зустрічі голова комітету Олександр Гайду.

Новини

20 вересня 2024
19 вересня 2024