Google переміг у справі про штраф ЄС на €1,49 млрд

  • 14:57
  • 19.09.2024
95K474m3XnYXvSODwsCCGGkYS58Ia9COf8oXYeor

Alphabet, дочірня компанія Google, здобула перемогу в юридичній боротьбі проти штрафу Європейського Союзу на суму €1,49 млрд, в той час, як Qualcomm не змогла оскаржити свій штраф. Як пише Reuters, ці рішення підкреслюють змішаний результат роботи єврокомісарки з питань конкуренції Маргрете Вестагер у боротьбі з великими технологічними компаніями в судах.

Європейська комісія у 2019 році звинуватила Google у зловживанні домінуючим становищем для перешкоджання сайтам використовувати рекламні брокери, окрім її платформи AdSense, що розміщувала пошукову рекламу. Незаконні практики, за словами комісії, тривали з 2006 до 2016 року.

Загальний суд у Люксембурзі в основному погодився з оцінкою комісії, але скасував штраф, оскільки комісія не врахувала всіх обставин. Судді зазначили, що комісія не довела, що відповідні положення контрактів стримували інновації, посилили домінуюче положення Google на ринку пошукової реклами або завдали шкоди споживачам.

Google зазначила, що справа стосувалася обмеженої кількості текстової реклами на невеликій кількості сайтів, і компанія ще у 2016 році змінила контракти, видаливши спірні положення. Єврокомісія може подати апеляцію на це рішення до Суду ЄС.

Водночас Qualcomm, американський виробник мікросхем, вдалося лише незначно зменшити свій штраф з €242 млн до €238,7 млн. Суд відхилив усі інші аргументи компанії. Комісія наклала штраф у 2019 році, заявивши, що Qualcomm продавала свої чипсети за заниженими цінами, щоб витіснити конкурента Icera, який нині є частиною Nvidia.

Обидві компанії мають можливість подати апеляцію до Суду ЄС щодо юридичних аспектів справи.

Новини

19 вересня 2024
18 вересня 2024