В ОВА підрахували, що рф вже нанесла Миколаївщині збитків приблизно на ₴90 мільярдів: «Остаточної цифри немає»

  • 10:33
  • 18.09.2024
7449399e4b5b53baedbebc55b31dbbab.i999x999x670

Головна спеціалістка управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА Марина Романенко заявила, що російські окупанти нанесли екології Миколаївщини збитків на близько 90 мільярдів гривень, проте ця сума не остаточна.

Про це вона заявила під час свого брифінгу 17 вересня.

За її словами, наразі тривають роботи по визначенню нанесеної шкоди довкіллю внаслідок російської повномасштабної агресії. Загалом є сім методик, за допомогою яких розраховуються суми збитків для водних, земельних ресурсів та природно-заповідного фонду.

— Остаточної цифри немає, бо це плаваючі показники. Якщо якась подія відбулась, то Державна екологічна інспекція підраховує за цими методиками збитки, якщо вона може виїхати на місцевість. Але якщо брати за 2023 рік, не всі випадки були обраховані, бо це нереально зробити наявними ресурсами, але це порядка 90 мільярдів гривень. Але ці дані збільшуються щодня, – відмітила Марина Романенко. 

Також є робоча комісія, яка працює з приводу визначення шкоди, завданої на території Кінбурнського півострова.

— Це заповідні об'єкти: Національний парк "Білобережжя Святослава", Національний ландшафтний парк "Кінбурнська коса" та ділянки Чорноморського біосферного заповідника. Питання складне, потребує комплексного рішення, оскільки бойові дії тривають, обстріли тривають, але це треба фіксувати. Завдяки даним дистанційного моніторингу науковці національного парку фіксують дати пожеж, площі підраховуються. І це досить така потужна база для подальшого обрахунку шкоди, наприклад, за викиди в атмосферне повітря, – сказала Марина Романенко.

Новини

19 вересня 2024
18 вересня 2024