На Миколаївщині колишній військовий дбає про ліс, засмічений боєприпасами

  • 16:59
  • 16.09.2024
68f9cd71a28bde64

Юрій Роговий — колишній військовослужбовець, виконував задачі на Сході країни. Наразі працює в Галицинівському лісі, що на Миколаївщині. Лісова ділянка, яку доглядає чоловік забруднена вибухонебезпечними предметами.

Своєю історією майстер лісу Миколаївського лісництва ДП "Ліси України" Юрій Роговий поділився з кореспондентами Суспільного.

З його слів, посаду майстра лісу обіймає майже два місяці. До цього служив в ремонтному полку. Має статус учасника бойових дій.

"З 2018 року був в лавах ЗСУ на контрактній основі. Скажімо так, не дослужив три місяці. Був комісований по здоров’ю. Списали, просився назад в ЗСУ. Вже все, не беруть", — розповідає чоловік.

Наразі у обов'язках, каже Юрій, регулярні обходи території, контроль за тим, щоб не відбувалося підпалів вирубки, а також перевірка заїзду машин і людей, оскільки в умовах воєнного стану це заборонено.

Лісові насадження понівечені вирвами, викошені артснарядами, говорить чоловік. Робочий день ненормований, зате різноманітний, зазначає Роговий.

"Сьогодні обхід, завтра там десь треба — вже накидали сміття прибрати. Там десь треба піти квартальні стовпчики пофарбувати. Постійно якась робота все одно є", — зауважує майстер лісу.

Від початку повномасштабного вторгнення до деокупації Херсона в листопаді 2022 року в угіддя Галицинівського лісу майже щодня прилітали російські снаряди. Вщент згоріло 180 гектарів лісу, каже Юрій.

За словами чоловіка, засміченість території вибухонебезпечними предметами не дозволяє повноцінно виконувати свої професійні обов’язки. В Галицинівському урочищі засмічено 657 гектарів, на ділянці поетапно працюють сапери. Поки територія не буде очищеною, лісівники не можуть прибрати вигорілий ліс, аби висадити новий.

"На жаль, в таких місцях, якщо виникає пожежа, ми не можемо проводити гасіння вогню. Бо тут можуть бути боєприпаси, і можуть бути детонації. В таких місцях дуже небезпечно", — додає Юрій.

Фахівчиня по зв'язках з громадськістю та пресою Філії Південний лісовий офіс ДП "Ліси України" Марина Шкорубська повідомила, що за останні місяці до філії працевлаштувалися 14 працівників, які після звільнення з військової служби вперше працюють у лісовій галузі. Загалом по області майже 30 тисяч гектарів лісу є небезпечними, що становить третину всіх лісів регіону.

Новини

18 вересня 2024
17 вересня 2024