Окупанти поширюють фейк про спалах холери на Херсонщині

  • 14:57
  • 23.06.2024
cholera

Інформацію про спалах холери на території Херсонської області, розташованій на правобережжі Дніпра, поширив телеканал, підконтрольний російським загарбникам, і підхопили російські прокремлівські медіа.

Про це повідомляє видання «Мост».

Телеканал «Таврія», який працює на тимчасово окупованій Росією лівобережній частині Херсонської області, поширив інформацію про нібито зафіксований в Херсоні спалах холери. Такі відомості окупаційні медійники начебто отримали від якогось підпілля.  

«Підпілля: у Херсоні зафіксовано спалах холери. Хвороба швидко поширюється між військовими та цивільним населенням. Київський режим намагається приховати інформацію про те, що відбувається. «У Херсоні спалах холери. У лікарнях вже близько 100 осіб. Не менше 12 померли. Переважно військові, але вже фіксуються випадки зараження цивільних осіб. Окупаційна влада дуже бояться паніки, тому приховує цей факт, видаючи виявлені випадки захворювання за черевний тиф», – повідомив представник херсонського спротиву», – йдеться в повідомленні.

Схожі за змістом повідомлення також розмістили чимало російських прокремлівських медіа. Щоправда, деякі з них також повідомили, що російські відомства, отримавши інформацію про «спалах холери в Херсоні», звернулися за роз’ясненням в Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Але дуже небагато видань повідомили, що у ВООЗ відповіли, що випадки захворювання на холеру на підконтрольній Україні частині Херсонщини не зареєстровані.

Чому це неправда

За словами Головної державної санітарної лікарки Херсонської області Наталії Асатурової, зараз в регіоні немає жодного випадку захворювання на холеру.

– Жодного випадку холери не зафіксовано. Санітарно-епідемічна ситуація в області – стабільна і контрольована. Щоденно відбираються і аналізуються проби води. Також перевіряються на холеру усі пацієнти, які звертаються за медичною допомогою з приводу шлунково-кишкових інфекційних хвороб, – каже вона.

Наталія Асатурова зазначила, що фейк про «спалах холери на Херсонщині» прокремлівські медійники вигадали, скоріше за все, через повідомлення Міністерства охорони здоров’я України та інших організацій про необхідність запобігати зараження холерою.

– Насторога щодо кишкових інфекцій – нормальна стала практика напередодні та впродовж відповідного сезону – літа. Протягом року залежно від сезону проводиться профілактика тих чи інших інфекційних хвороб, в тому числі – відповідне інформування населення, – каже Наталія Асатурова.

Варто зазначити, що коли окупаційний телеканал оприлюднив інформацію про нібито спалах холери в Херсоні, навіть сумніви у її достовірності виникли навіть у аудиторії цього медіа.

Чому це важливо

Недостовірна інформація про спалах холери на підконтрольній Україні частині Херсонської області – не перша за останній час спроба російських окупантів поширити фейк про санітарно-епідемічну ситуацію на Херсонщині.

Нещодавно російські прокремлівські медійники поширювали інформацію про нібито спалах черевного тифу серед розміщених на Херсонщині українських військових. І першоджерелом було все те ж, мабуть, міфічне «херсонське підпілля». Згадка про черевний тиф була і в повідомленні про вигаданий пропагандистами спалах холери. Цього разу діагноз «черевний тиф» нібито використовувався для приховування холери.  

Фейки про нібито спалахи в області смертельно небезпечних інфекційних захворювань – спроба російських загарбників негативно впливати на свідомість місцевих мешканців, створюючи атмосферу ще більшого страху і ще більшої невпевненості у майбутньому.

Скоріше за все, прокремлівські медійники хочуть зіграти на тому, що майже усі війни в історії людства супроводжувалися спалахами або навіть епідеміями інфекційних хвороб, які іноді вбивали навіть більше людей, ніж гинули внаслідок бойових дій. Мабуть, був розрахунок і на те, що мешканці Херсонщини добре знають про такий взаємозв’язок, тому новини про черевний тиф та холеру люди сприйматимуть з особливим занепокоєнням.

До того ж люди ніколи не залишаються байдужими, якщо десь з’являється інформація про потенціальну загрозу їх життю. Тому дезінформатори дуже активно працюють саме в цьому напрямку.

Але у випадку з «спалахами» черевного тифу і холери на Херсонщині автори фейків прорахувалися.     

Новини

28 червень 2024
27 червень 2024
26 червень 2024