Австралійські військові випробували лазерну зброю для знищення дронів

  • 07:17
  • 23.06.2024

Австралійські сили оборони (ADF) успішно https://www.defence.gov.au/news-events/news/2024-06-17/defences-first-directed-energy-weapon-put-test title="випробували" rel="nofollow" target="_blank">випробували свою першу портативну лазерну установку Fractl. Ця розробка призначена для нейтралізації повітряних дронів, що рухаються зі швидкістю 100 кілометрів на годину.

Система Fractl, створена і поставлена австралійською компанією AIM Defence з Мельбурна, використовує потужний лазерний промінь, який споживає «менше енергії, ніж чайник для кип’ятіння води». Цей промінь рухається зі швидкістю світла та здатний пропалити сталь.

Компактна установка розміром з валізу може виявляти та вражати цілі розміром з монету на відстані 1000 метрів.

За словами представників ADF, зброя працює безшумно та не потребує складного навчання.

«Ви натискаєте кнопку, щоб відстежити безпілотник, і комп’ютер бере управління на себе. Потім ви натискаєте іншу кнопку, щоб «спустити курок», ніби у відеогрі», – пояснив капрал Патрік Фланаган з ADF.

Крім випробувань на полігоні, Fractl також пройшов додаткові тестування разом із бронетехнікою для оцінки його ефективності проти безпілотних літальних систем (C-UAS).

Військові зазначають, що традиційна зброя швидко витрачає боєприпаси під час ураження цілей на близькій відстані, на відміну від лазерної зброї, яка фактично має «нескінченний магазин, доки є живлення».

Саме тому, наголошується, потрібні сучасні системи керування вогнем, спеціально розроблені для відстеження та ураження дронів. 

Австралійські сили оборони також підкреслюють важливість Fractl та подібних рішень для боротьби з безпілотниками, які стають все більш серйозною загрозою у сучасній війні.

Різноманітність дронів потребує різноманітних методів боротьби з ними, особливо ефективними проти невеликих мультикоптерів є саме системи спрямованої енергії, здатні виявляти, відстежувати та знищувати такі цілі.

«Уроки України полягають у тому, що дрони є справжньою проблемою, і якщо ми нічого не зробимо, нас чекає неприємний сюрприз у наступній битві», – зазначив штаб-сержант 2-го класу Елі Лі з відділу роботизованих та автономних систем ADF.

Новини

28 вересня 2024
27 вересня 2024