Сєнкевич заявив, що звільнення Кубракова поки не впливає на реалізацію проєкта з будівництва водогону для Миколаєва: «Вже погоджено плани закупівель»

  • 12:22
  • 23.05.2024
Senkevich

Міський голова Миколаєва заявив, що звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури поки що не впливає на реалізацію проєкта з будівництва нового водогону з Нової Одеси для забезпечення миколаївців питною водою. 

Про це під час брифінгу, 21 травня, розповів мер міста Олександр Сєнкевич.

За його словами, на онлайн-зустрічі з представниками Держагенства відновлення та розвитку інфраструктури, Держагенства водних ресурсів, Міністерства екології, Служби відновлення в Миколаївській області, представників міської влади, Миколаївської ОВА та КП "Миколаївводоканал" було погоджено план дій щодо проведення необхідних закупівель.

— Будівництво нового водопроводу буде здійснюватись за принципом проєкту "Будуй". Зараз нам потрібно обрати технічного консультанта. Найближчим часом цим буде займатися наша Агенція відновлення, – сказав Олександр Сєнкевич.

Олександр Сєнкевич додав, що недавні зміни в Міністерстві розвитку громад та інфраструктури поки не впливають на процес будівництва нового водогону і сподівається, що це не матиме негативних наслідків.

— Що стосується змін на рівні Міністерства відновлення, а саме – звільнення пана Кубракова. Це поки що не сильно впливає на цей процес, але будь-які зміни, ви самі розумієте, можуть викликати подальші зміни, в тому числі й в самій Агенції відновлення, що може насправді вплинути і затягнути наш проєкт. Але я сподіваюсь, що зараз ми працюємо над системними рішеннями, які не будуть залежати від окремих осіб, – заявив мер Миколаєва.

Також він розповів, що тривають перемовини з закордонними партнерами, які здебільшого стосуються заміни мереж водопостачання всередині міста, адже солона вода дуже нашкодила нашим трубопроводам, яким вже понад 50 років. 

— Вони ржавіють і рвуться. І ви бачите заборчики водоканала, які стоять по всьому місту, їх кількість збільшується, – зазначив він.

Конкретні суми Олександр Сєнкевич не назвав, аргументувавши це тим, що міська влада пропонує міжнародним партнерам фінансувати виготовлення необхідних труб, насосів та іншого обладнання всередини країни.

— Зараз мова не йде насправді про якісь суми. Ми пояснюємо нашим партнерам, що в нас на даний час немає грошей, щоб оплачувати їх сервіс чи товари. Тому ми говоримо з ними про те, що зараз країни, в яких вони знаходяться, збирають пакети допомоги, в тому числі невійськової, і локальні фонди готові фінансувати подібні проєкти. Вони їх фінансують ще краще, коли це місцеві бізнеси, тобто фактично їх державні гроші залишаються в тій країні. Тобто виробництво труб, засобів, насосів і так далі – все залишається там, а ми фактично отримуємо це і можемо отримувати також грантові кошти на проплату цих трубопровідів і заміну наших товарів, – пояснив Олександр Сєнкевич.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024