В Україні розширили критерії для бронювання працівників оборонних підприємств

  • 07:30
  • 21.05.2024
890_450_664b5132b987b

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості оновило перелік критеріїв, яким мають відповідати важливі для економіки підприємства, щоб бронювати військовозобов’язаних працівників. Зміни стосуються тих критеріїв, які дають підставу для бронювання від 50% працівників, незалежно від їхньої військово-облікової спеціальності.

Відтепер заводи й компанії, які займаються виробництвом товарів оборонного призначення, повинні відповідати одному з двох критеріїв:

1. Бути виконавцем чи співвиконавцем:

  • Державного контракту з державним замовником у сфері оборони щодо виробництва товарів, виконання робіт та надання послуг оборонного призначення;
  • Договору щодо виробництва товарів оборонного призначення коштом інших позабюджетних джерел, не заборонених законодавством України.

При цьому товари оборонного призначення обов’язково мають постачатись до військових частин Збройних сил України та інших військових формувань.

Незалежно від джерела фінансування, понад 50% від загального обсягу виробництва підприємства мають складати товари, роботи й послуги оборонного призначення (за останній звітний період).

2. Отримувати фінансову державну підтримку у вигляді грантів, згідно з порядком надання фінансової підтримки для забезпечення розвитку інновацій та технологій для потреб оборони (йдеться про defense-tech кластер Brave1).

Як пояснили у Мінстратегпромі, зміни фактично розширюють перелік вже наявних критеріїв. Перший об’єднує ті два, які були чинні до цього часу, додаючи при цьому позабюджетні джерела фінансування. А другий дає можливість отримати підставу для бронювання компаніям, які перебувають на стадії розробки свого продукту у сфері ОПК.

Перелік документів та алгоритми дій оновлені на сайті відомства.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024