Держприкордонслужба хоче зареєструвати фразу про російський корабель як торговельну марку. У ЄС виступають проти

  • 07:50
  • 18.03.2024

Державна прикордонна служба України прагне зареєструвати як торговельну марку фразу «русский военный корабль, иди на х*й», яку вимовив прикордонник з острова Зміїний на початку повномасштабного вторгнення. Утім, у Європейському Союзі проти цього. 

Про це пише Politico.

Речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі виданню зазначив, що авторство цієї фрази має належати Україні «як підтвердження рішучості та незламності українських прикордонників». 

– Треба віддати належне захиснику, який своїм вчинком, своєю рішучою демонстрацією незламності надихнув людей, Україну та світову спільноту, — сказав він.

Брюссельські юристи Андрій Буковнік і Тарас Кульбаба подали заявку на торговельну марку ще 16 березня 2022 року під іменем солдата, який першим вимовив цю фразу.

Вони кажуть, що це дало б змогу гарантувати, що ніхто не зможе отримати прибуток від продукції, що містить варіації його фрази. Адже на популярності вислову заробляють торговці з «нещирими намірами», каже Демченко.

Утім, Офіс інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) повідомив, що фраза не може стати торговельною маркою, бо вона «суперечить загальноприйнятим принципам моралі, оскільки прагне [...] отримати фінансову вигоду від того, що загальновизнано вважається трагічною подією».

Згодом EUIPO вдруге відхилив заявку на отримання торговельної марки в грудні 2022 року, однак тоді це вже пояснили тим, що в ній використовуються «вульгарні висловлювання з образливим сексуальним підтекстом».

Утретє європейський Офіс інтелектуальної власності відхилив апеляцію юристів, зазначивши, що фраза про російський корабель не має «відмітного характеру», тобто товари чи послуги під цією фразою не можна відрізнити від товарів або послуг іншого походження.

Професор права інтелектуальної власності Стокгольмського університету Елеонора Розаті каже, що ця справа «з самого початку програна». За її словами, фрази, які висловлюють політичну думку як, наприклад, «Je suis Charlie» та «Black Lives Matter», EUIPO відхилятиме, бо вони не мають достатньої розрізняльності.

Новини

29 квітня 2024
28 квітня 2024