Як захистити свої дані в цифровому світі: у Медіабазі Миколаєва пройшов тренінг з кібербезпеки для медійників

  • 16:53
  • 05.03.2024
285350_65e6f5e5eaad59_86223414

У журналістському хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Миколаїв» пройшов тренінг експертів з кібербезпеки про зростання загроз в цифровому просторі та самозахист користувачів в інтернеті.

Про це повідомляється у Facebook Медіабази Миколаєва.

Будь-які вразливості у цифровому просторі створюють потенційну можливість для кіберзлочинців здійснювати атаки на різноманітні системи та проникнення в конфіденційну інформацію людини.

— Якщо будь-який ваш пристрій ідентифікували, занесли в програмне забезпечення, усі ваші дані зберігаються. Тому важливо пристрої оновлювати. У кожного пристрою, якщо не оновлювати його, виникають з часом вразливості, наприклад, випустили оновлення на айфон, але через певний додаток надіслали якийсь сертифікат, через який можна отримати доступ до пристрою. Потрібно завжди мати актуальну останню інстальовану систему, — розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Максим Гусар.

  • 285350-65e6f620cd6523-79602426.jpg
  • 285350-65e6f62111ac56-36749908.jpg
  • 285350-65e6f621457a99-36787564.jpg

 

Останнє оновлення також не дасть можливості зловмиснику, до якого потрапив ваш телефон, заволодіти даними пристрою. При цьому, в даному питанні користувачам операційної системи iOS більш пощастило — система влаштована так, що майже ніяким чином отримати доступ до даних дистанційно майже неможливо.

— Майже до всіх пристроїв на Android можна отримати доступ. Є файли з розширенням АПК, можна згенерувати код таким чином, щоб отримати доступ. Наприклад, вам прийшов на пошту електронну лист від колеги, або від адміністрації, людина завантажує лист і передає свої дані. Всі віруси працюють таким чином, що ви маєте надати їм доступ. Коли ви відкриєте файл, вам зададуть питання, відкривати його чи ні? Щоб вплинути на систему користувач має дати доступ, — каже експерт.

Крім вірусних програм та фішингових атак, є фактор використання небезпечної мережі Wi-Fi. Максим Гусар пояснює, якщо користувачі підключаються до ненадійних або незахищених мереж Wi-Fi, їхні дані можуть піддатись ризику перехоплення трафіком.

Усі ці методи використовуються кіберзлочинцями для отримання доступу до даних пристроїв користувачів і використання їх у злочинних цілях, таких як крадіжка особистої інформації, фінансових даних або використання пристроїв у якості ботнету для здійснення масштабних кібератак.

Для уникнення загрози експерт радить:

  • створення складних паролів та двофакторної аутентифікації для своїх мереж — це ускладнить завдання зловмисникам, які намагаються отримати доступ до вашого облікового запису;

  • стабільне оновлення програмного забезпечення;

  • обережність у використанні невідомих посилань у електронних листах;

  • використання антивірусного програмного забезпечення — антивіруси допоможуть виявити та блокувати шкідливе програмне забезпечення;

  • захист власної Wi-Fi мережі за допомогою пароля та шифрування;

  • резервні копії даних допоможуть відновити інформацію в разі успішної кібератаки або випадкового видалення.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024