ГУР: Північна Корея поставила в росію півтора мільйона артилерійських боєприпасів

  • 12:22
  • 24.02.2024

Північна Корея відправила в росію півтора мільйона артилерійських боєприпасів. Утім, це не дуже якісні, старі снаряди 1970—1980-х років.

Про це повідомив заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Вадим Скібіцький в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

– На сьогодні, якщо взяти наявні статистичні дані, росіяни з КНДР уже завезли півтора мільйона боєприпасів. Але ці боєприпаси з 70-х, 80-х років. Там половина не спрацьовує, а решта перед застосуванням потребують відновлення або перевірки. У чому тут вигода для Північної Кореї? Вона віддає старе, просить наростити виробництво у себе і певні технології взамін, зокрема ракетні, технології для виготовлення підводних човнів, для того щоб розвивати свій оборонно-промисловий комплекс, — сказав Скібіцький.

Також у ГУР підтвердили, що росіяни пускали північнокорейські ракети по Україні. Зазначають, що ця балістична ракета несе великий заряд — понад пів тонни.

– Дуже складно виявити, що саме запускають: КН-23 чи це «Іскандер», а характеристики балістичні. Єдине, що ми чітко знаємо — за розмірами ракети різні. І по-друге, корейська ракета новіша в розробці, тому що, найімовірніше, за основу взяли російську розробку «Іскандер, — зазначив Скібіцький.

У ГУР вважають, що росіяни пообіцяли надати певні додаткові технології для того, щоб КНДР удосконалювала своє озброєння.

– Це вкотре підтверджує, що в росії недостатньо потужностей, щоб стрімко нарощувати виробництво ракетного озброєння. Інакше б вони не зверталися до Північної Кореї, — додав Скібіцький.

У січні 2023 року США оприлюднили докази, що Північна Корея постачає росії зброю щонайменше від листопада 2022 року. Глава української воєнної розвідки Кирило Буданов на початку 2024 року заявляв, що КНДР зараз є найбільшим постачальником озброєння в росію.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024