В Україні спростили процес анулювання права власності на знищене житло

  • 12:55
  • 21.02.2024

Для укладання угоди купівлі-продажу нової домівки буде достатньо витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ). Цей документ допоможе припинити право власності на знищене житло.

Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Витяг можна буде отримати:

  • у нотаріуса;
  • державного реєстратора у ЦНАПі;
  • міськраді громади, де знаходить знищений об’єкт нерухомості.

Раніше для анулювання права власності та придбання нової домівки потрібно було збирати пакети документів. Потім надавати його в бюро технічної інвентаризації, чекати на огляд фахівцями та занесенння у Єдину державну електронну систему в сфері будівництва (ЄДЕССБ). На основі цих даних нотаріуси анулювали право власності.

Припинити право власності на знищене житло потрібно не раніше за отримання в «Дії» житлового сертифікату та бронювання по ньому коштів на придбання нової домівки.

Станом на 19 лютого українці використали вже 813 сертифікатів на суму в 1,7 млрд гривень, ще 269 родин кошти на придбання домівки за сертифікатом вже забронювали.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024