Депутати Європарламенту звернулись до Дуди й керівництва ЄС щодо блокади кордону

  • 07:50
  • 10.12.2023
28_news_big-v1702131153

Депутати Європейського парламенту написали лист до президента Польщі Анджея Дуди, а також найвищих посадовців Європейського Союзу. У ньому вони закликали «діяти рішуче, щоб покласти край блокаді, що триває».

Лист опублікував у соцмережі X один із європарламентарів Андрюс Кубілюс.

– На карту поставлена ​​солідарність ЄС з Україною, яка веде війну, захищаючи наші цінності, — написав Кубілюс.

У листі йдеться, що страйк польських перевізників згубно впливає не тільки на економіку України, а й на її здатність захищатися від російської агресії, адже важливе військове обладнання й гуманітарну допомогу також постачають із-за кордону.

Також у тексті звернення європарламентарі порівняли блокаду польських перевізників з тією, яку проводить росія з українськими портами у Чорному морі.

– Нездатність польського уряду вжити заходів, щоб покласти їй (блокаді — ред.) край, фактично очорнює Європейський Союз, включно з Польщею, які стійко підтримують Україну, — стверджують депутати.

Вони також нагадали, що оскільки рішення про спрощення перетину кордону з ЄС для українських вантажівок ухвалювали на рівні всього Європейського Союзу, то дотримання законодавства теж мають забезпечити на рівні всього ЄС.

– У час війни росії проти України жодні економічні аргументи (...) не повинні відігравати таку вирішальну роль, щоб (...) допомогти Україні виграти війну, яка також є нашою війною, — йдеться у документі.

Польські протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в «єЧергу» в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024