Пʼять українських фільмів потрапили до кваліфікаційних списків на «Оскар»

  • 16:59
  • 09.12.2023

Американська кіноакадемія оприлюднила кваліфікаційні списки фільмів, допущених до розгляду на «Оскар» — у переліку є пʼять українських стрічок. Наразі відомі списки в категоріях «Повнометражний анімаційний фільм», «Повнометражний документальний фільм» і «Міжнародний повнометражний фільм».

  • «20 днів у Маріуполі», режисер Мстислав Чернов.

Робота потрапила одразу до двох списків: «Повнометражний документальний фільм» і «Міжнародний повнометражний фільм». Стрічку https://babel.ua/news/98118-20-dniv-mariupoli-stav-naykasovishim-dokumentalnim-filmom-v-ukrajinskomu-prokati>створили міжнародні журналісти Associated Press, які залишалися в оточеному окупантами Маріуполі та зафільмували облогу міста від самого нападу російських військ уранці 24 лютого 2022 року.

Крім стрічки Чернова, до кваліфікаційних списків у номінації «Повнометражний документальний фільм» потрапили ще чотири українські та копродукційні фільми:

  • «Фотофобія» Івана Остроховського і Павола Пекарчика.

Фільм розповідає про 12-річного Нікі, який з родиною ховається від війни і живе на станції харківського метро.

  • «Звідки куди» Мачека Хамели.

Це документальне роуд-муві, через яке режисер розповідає про своїх пасажирів на початку повномасштабного вторгнення.

  • «Гартовані гнівом» Лесі Калинської і Руслана Батицького.

Це історія стосунків двох людей протягом дев’яти років: від Революції гідності до повномасштабного російського вторгнення.

Ще один фільм у списку — «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки й Александера Міхалковіча, знятий разом Швецією і Норвегією, розповідає про протести 2020 року в Білорусі й досліджує культуру насильства і знущань у білоруській армії, яка створює травмоване покоління.

Церемонія нагородження 96-ї премії «Оскар» відбудеться в ніч на 11 березня. Вона традиційно пройде в театрі «Долбі» в Лос-Анджелесі. Ведучим церемонії стане американський комік Джиммі КіммелЦеремонію вручення «Оскара» вчетверте проведе Джиммі Кіммел. Для нього це буде вже вчетверте: вперше це сталося у 2017 році, а далі Кіммел виходив на сцену головної кінопремії світу у 2018 та 2023 роках.

Новини

27 липня 2024
26 липня 2024
25 липня 2024