МОК дозволив росіянам і білорусам змагатися на Олімпіаді в Парижі під нейтральним прапором

  • 07:50
  • 09.12.2023
_olimpiyskiy_komitet_mok__gettyimages_1198868790_17_1300x820_1_650x410

Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволив російським і білоруським спортсменам змагатися на Олімпійських іграх 2024 у Парижі, але індивідуально і під нейтральним прапором. Це означає, що їм забороняється мати власні команди чи демонструвати державну символіку.

Про це йдеться на сайті МОК.

«Нейтральних» спортсменів запрошуватиме МОК та Міжнародні спортивні федерації. Зазначається, що лише «дуже обмежена» кількість російських і білоруських спортсменів пройдуть кваліфікацію. 

Серед 4600 спортсменів з усього світу, які зараз пройшли кваліфікацію на Олімпіаду-2024, під нейтральним прапором виступатимуть лише 11: вісім із російським паспортом і троє — з білоруським.

МОЗ зазначає, що, для порівняння, на сьогодні понад 60 українських спортсменів пройшли відбір на Париж-2024. Очікується, що українська делегація буде приблизно такої ж кількості, як на Олімпіаді-2020 у Токіо.

До російських і білоруських спортсменів висунули такі умови відбору:

  • Спортсмени з російським або білоруським паспортом будуть зареєстровані як «індивідуальні нейтральні спортсмени» і змагатимуться під такою назвою.
  • Команди спортсменів з російським або білоруським паспортом не розглядаються.
  • Спортсмени, які активно підтримують війну, не матимуть права брати участь у змаганнях. Допоміжний персонал, який активно підтримує війну, не залучатиметься.
  • Спортсмени, які перебувають за контрактом з російськими чи білоруськими військовими чи службами національної безпеки, не матимуть права брати участь у змаганнях. Допоміжний персонал так само.
  • Будь-який «індивідуальний нейтральний спортсмен», як і всі інші спортсмени-учасники, повинен відповідати всім антидопінговим вимогам.
  • Санкції проти винних у війні російських і білоруських держав і урядів залишаються в силі. Це означає, зокрема, що: 

1. Жоден прапор, гімн, кольори чи будь-яка інша ідентифікація росії чи Білорусі не будуть демонструватися на Олімпійських іграх у Парижі на будь-якому офіційному у офіційному заході.

2. Жоден російський чи білоруський уряд чи державні чиновники не будуть запрошені чи акредитовані на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024