«Зміни катастрофічні», — еколог Деркач оцінив наслідки підриву Каховської ГЕС для Миколаївщини

  • 07:50
  • 07.06.2023
270658_1

Заступник голови Національного екологічного центру (НЕЦ) України Олег Деркач оцінив наслідки підриву Каховської гідроелектростанції для Миколаївської області як «катастрофічні».

В коментарі кореспонденту «Никвести» еколог назвав підрив Каховської ГЕС російськими окупантами екоцидом, оскільки «такі дії спрямовані на знищення усього живого».

— Зміни однозначно катастрофічні. За майже 70 років там склалася своя екосистема. Зараз буде осушення величезних територій, там загине екосистема водойм, загине багато риби, там закинуть гідробіонти (організми, що живуть у воді, – прим.). З точки масової загибелі живих організмів це вже катастрофа. З точки зору війни – це екоцид, оскільки такі дії спрямовані на знищення усього живого. Я не можу сказати за жертв серед людей, але те, що люди втратять свої домівки, свою роботу – це вже факт, – сказав Олег Деркач.


За його словами, підрив також матиме негативний вплив на нижню частину Дніпра та акваторію північно-західної частини Чорного моря.

— Дуже погано, що таке трапилось, з біологічної точки зору, у той час, коли ще не закінчився період нересту, триває період розмноження птахів – вони ще на гніздуванні. Все це буде знищено, змите в море, як і багато мешканців плавнів (підтоплені ділянки річок неподалік від гирла, – прим.). Що ж стосується плавней, то малюють трагічні прогнози, що буде знищено унікальний плавневий комплекс дельти Дніпра. Треба сказати, що плавневі системи досить адаптовані до таких екстремальних умов. Звісно, з часом вони відновляться, хоча будуть значно порушені, – розповів Олег Деркач. 

Еколог додав, що затоплення плавнів дельти Дніпра також може негативно вплинути й на Нижньодніпровський національний природний парк, Чорноморський біосферний заповідник та Національний природний парк «Білобережжя Святослава», зокрема – на Кінбурнську косу. 

— Звісно, на біосферне ядро здійснюватиметься вплив: буде змінена структура, загине багато живності, – додав він.

Новини

20 квітня 2024
19 квітня 2024