Телескоп James Webb показує найдавніші складні органічні молекули у Всесвіті

  • 12:55
  • 06.06.2023

Астрономи за допомогою космічного телескопа James Webb виявили найдавніші відомі зразки складних органічних молекул у Всесвіті. Ці хімічні речовини схожі на ті, що містяться в диму та сажі на Землі, але вони перебувають у ранній галактиці, яка утворилася в часи зародження Всесвіту.

Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature.

Виявлення великих гнучких молекул з десятками або сотнями атомів допоможе вченим зрозуміти, наприклад, як саме вони допомагають впливати на швидкість охолодження міжзоряного газу.

Молекули знайшли в галактиці SPT0418-47 на відстані понад 12 мільярдів світлових років від Землі. Світло від неї почало свою подорож до нас через 1,5 мільярда років після Великого вибуху. Зараз Всесвіту близько 13,8 мільярда років.

– Галактика, яку ми досліджували, вже масивна, а її зірки утворили стільки ж вуглецю й кисню, скільки й наш Чумацький Шлях, хоча це лише десята частина віку Всесвіту. Це як учень третього класу, який уже пройшов свій життєвий шлях… навчався в коледжі, напрацював гідну карʼєру, а потім пішов на пенсію у вісім років. Нові результати Вебба свідчать про те, що насправді галактикам нескладно виробляти складні молекули через усю цю багату хімію, що відбувається в космосі, — порівняв один із дослідників.

Новини

23 квітня 2024
22 квітня 2024