Небезпечне захворювання: в Одеській області зареєстрували другий від початку року випадок ботулізму

  • 10:53
  • 05.06.2023

Другий від початку року випадок ботулізму зареєстрували нещодавно в Одеській області.

Як повідомив регіональний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, захворів 40-річний житель Подільського району, який 14 травня, обідаючи з двома товаришами, з'їв консервоване м'ясо та копчене сало домашнього приготування.

Через три доби в нього з'явилися ознаки отруєння: блювота, запаморочення, головний біль, тремор рук.

– У зв'язку з погіршенням стану та підозрою на ботулізм 22 травня ввечері потерпілого госпіталізували в Одеську міську інфекційну лікарню, — зазначається в повідомленні.

Центр нагадує, що найчастіше отруєння спричиняють продукти домашнього приготування, вироблені в сім'ях самих постраждалих або їхніх знайомих, придбані на стихійних ринках.

Однак цього року з'явилося й нове джерело — Інтернет. Так, у січні мешканець Одеси придбав через мережу в'яленого ляща (виробник невідомий) і, незважаючи на те, що отримана покупка йому не дуже сподобалася, з'їв його, після чого потрапив до лікарні.

Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Причиною найчастіше стають продукти домашнього консервування — м'яса, риби, рідше овочів. Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої або копченої риби та будь-яких виробів із м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Симптоми: порушення близького зору (ви не можете читати текст, але добре бачите предмети); сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або зникає); підвищена стомлюваність, м'язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювота, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м'язів шиї та кінцівок.

Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте вживання сумнівної в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних і грибних консервів, консервів домашнього виробництва.

Не можна їсти продукти в тому разі, якщо ви не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином, якщо сумніваєтеся в якості.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов'язкова, незалежно від тяжкості хвороби. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики й введення ботулінічного антитоксину.

Новини

20 квітня 2024
19 квітня 2024