Депутати не підтримала питання «доступної води», на обслуговування якої збираються витратити з бюджету Миколаєва ₴37 млн

  • 09:19
  • 31.05.2023
caf5792f86953268c18bee7eac478ebe

Депутати Миколаївської міської ради не прийняли програму «Доступна вода», на обслуговування якої з бюджету міста цього року планують витратити 37 мільйонів гривень. Програму відправили на доопрацювання. 

Про це стало відомом під час онлайн-засідання сесії міськради 30 травня.

— На період війни вода буде видаватися безкоштовно. Три основні балансоутримувачі: ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», управління охорони здоровʼя міської ради та КП ДЄЗ «Пілот». На сьогодні кількість систем зворотного осмосу складає 145 одиниць, – повідомив заступник начальника департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Ігор Набатов.

Після цього депутат міської ради Олена Кісельова запропонувала розширити перелік виконавців програми, додавши до них неприбуткові громадські організації. 

— Всі ми знаємо, що свердловини та системи зворотного осмосу було встановлено не тільки на їх обʼєктах: є громадські організації та обʼєднання, які мають в користуванні ці системи і надають воду мешканцям міста безкоштовно. Коли ми не зазначаємо у програмі співвиконавців, то ми начебто робимо примус передати майно до комунальної власності. Мені здається це буде не чесно, тому пропоную доповнити пункти про виконавців, – сказала вона. 

Водночас депутат міської ради Максим Коваленко заявив, що вважає недоцільним використовувати кошти на утримання систем очищення води, які наразі не використовують, зокрема в дитячих садочках та школах міста. Він також запропонував додати до програми пункт, в якому зазначити, що системи очищення в закладах, де люди не мають доступу до питної води, обслуговувати не потрібно.

Депутата Юрій Степанець звернув увагу на передбачену на реалізацію програми суму в 37 мільйонів гривень. 

— Ми бачимо суму в програмі в приблизно 37 мільйонів гривень. Як заявив департамент, у нас 145 точок, які мають обслуговуватися. Якщо розділити, то у нас виходить близько 250 тисяч гривень на обслуговування однієї точки. Не знаю, золота буде ця вода чи ні, – сказав він. 

Коментуючи виступ депутата, Ігор Набатов поінформував, що обслуговування точок включає витрати на електричну енергію, постачання води, водовідведення, фільтри та їх заміна.

— Хочу звернути увагу, що ця сума прописувалася на рік. Зважаючи на те, що пів року вже пройшли, сума буде менша. Тобто якщо ми затвердимо програму і будемо голосувати далі бюджет, то там сума буде закладена менша, – сказав він. 

На голосування питання винесли з пропозицією депутата Олени Кисельової щодо розширення переліку виконавців програми, однак для прийняття не вистачило необхідної кількості голосів: «за» проголосували 20 депутатів, проти – 0, утримались 11 депутатів. 

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024