Миколаївські волонтери взяли участь у тренінгу з домедичної допомоги

  • 11:34
  • 27.03.2023
a3dd858c8f1aab51

У Миколаєві волонтерів благодійного фонду, які надають безкоштовну юридичну допомогу, зокрема на деокупованих та прифронтових територіях, 25 березня навчали протоколу надання домедичної допомоги M.A.R.C.H. Цей натівський протокол спланований за ступенем небезпеки отриманих ушкоджень. Програма адаптована для цивільного населення.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла тренерка Олександра Блінцова.

Тренери поділилися основними принципами допомоги за протоколом. Учасникам тренінгу розповіли, що таке гіпотермія, порушення циркуляції крові. Показали різні типи аптечок, медичних засобів, бинтів, бандажів тощо.

– Сам протокол M.A.R.C.H., дійсно, для військових, але ми не розкриваємо, скажімо так, всієї інформації, що належить до військових. Тобто декомпресійну голку ми не показуємо людям. Ми не розказуємо, як переміщувати турнікети, як їх послаблювати. Ми беремо самі основні принципи, як поставити турнікет. Також ми даємо людям змогу попрактикуватись на імпровізованих турнікетах, — каже Олександра Блінцова.

Волонтери дізналися про два шляхи зупинки кровотечі — турнікетом або тампонуванням. Турнікетам приділяють більше часу, частіше доводиться застосовувати, говорить Олександра.

– Накладання турнікета на нижні кінцівки. Спочатку сидячи та стоячи, після тренерка розгортає каримат. Порядок такий самий, як і з верхніми кінцівками. Спочатку собі, потім один одному. Кілька десятків хвилин на відпрацювання зупинки кровотечі підручними засобами, коли немає сертифікованих, — розповіла тренерка.

Учасниця тренінгу Дар’я подібний теоретичний курс вже слухала, але практики не мала.

– Це дуже актуальна тема, люди мають знати, як допомогти собі в будь-якій ситуації. Дуже цікаве було навчання стосовно турнікетів, а також альтернативних засобів зупинки кровотечі. Це було дуже корисно, і на практиці дуже було важливо попрактикуватися, — говорить Дар'я.

Також відпрацьовували тампонування поранень.

– Я вважаю, що вони можуть знадобитися у будь-якій ситуації. Це ситуація, де постраждала людина. І потрібна швидка домедична допомога, — розповів учасник тренінгу Артур.

Протокол M.A.R.C.H. використовують в усіх країнах членів НАТО. На фронті та в цивільному житті. Керівник благодійного фонду, для якого організували тренінг, Анатолій Задорожній говорить, що його співробітники часто їздять прифронтовими селами та деокупованими територіями, де надають місцевим юридичні консультації.

– Як ви всі розумієте, на жаль, ще багато територій мають в собі наслідки воєнних дій. Це нерозірвані снаряди, міни тощо. Тому, на жаль, є велика ймовірність того, що може трапитись нещасний випадок, — розповів Анатолій Задорожній.

Тренінг тривав понад п'ять годин. Участь в ньому взяли 15 людей.

Новини

29 березня 2024
28 березня 2024
27 березня 2024