OpenAI назвали професії, на які в першу чергу вплине ChatGPT

  • 07:17
  • 23.03.2023
N7bVIsEPbko30QmbaTT8TfqTCpfi3lJsmJDPMvpu.jpg

Спеціалісти з OpenAI та OpenResearch, а також з Університету Пенсільванії опублікували дослідження про те, як великі лінгвістичні моделі вплинуть на ринок праці CША, на прикладі ChatGPT. OpenAI є розробником цієї технології. Наводимо основні тези дослідження нижче.

  • Один із висновків дослідження: біля 80% усіх зайнятих людей в США можуть побачити вплив ChatGPT на приблизно 10% своїх робочих завдань. Для 19% робітників цей показник становитиме 50%. Причому ChatGPT впливатиме на усі професії, й ті, за які мало платять, і високооплачувані. Для останніх вплив може бути навіть суттєвішим. 
  • Для індустрій, що пов’язані з обробкою інформації, цей вплив суттєвіший, аніж, наприклад, для виробництва, сільського господарства або видобутку корисних копалин. 
  • Говорячи про швидкий розвиток лінгвістичних моделей, дослідники наводять як приклад те, як проходять різні GPT-3.5 та GPT-4. На графіку видно різке покращення результатів для GPT-4. тут представлені результати екзаменів з математики, англійської літератури, хімії, адвокатської справи, макроекономіки, історії, статистики та інших. 
Тут і надалі наведені графіки із дослідження GPTs are GPTs: An Early Look at the Labor Market Impact
Potential of Large Language Models
 від 21 березня 2023 року
  • Міряючи вплив ChatGPT, дослідники використовують термін exposure, який у даному разі означає випадки, коли використання подібних технологій дозволяє виконувати робочі завдання щонайменше на 50% швидше. 
  • Цікаво, що дослідження водночас стверджує, що професії, де потрібні навички наукового та критичного мислення, зазнаватимуть меншого впливу від ChatGPT. І також, доволі контроверсійно: що програмування та письмо — це заняття, на які лінгвістичні моделі вплинуть найбільше. 
  • Серед професій, які зазнають найбільше впливу від таких технологій, дослідники виділяють перекладачів, поетів, усіх, хто займається красним письменством, PR-спеціалістів, математиків, веб-дизайнерів та дизайнерів інтерфейсів, графічних дизайнерів, блокчейн-інженерів, репортерів та журналістів, фінансових та інвестиційних менеджерів (залежно від того, як міряли цей вплив):

Ці показники свідчать про те, що ChatGPT зможе зекономити таким спеціалістам купу часу, і необов’язково — про те, що ці професії можливо буде повністю автоматизувати за допомогою лінгвістичних моделей, пояснюють автори дослідження. 

 

 

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024