Будівлю Миколаївської ОВА, зруйновану росіянами, демонтують – потім містяни будуть вирішувати, що розмістити на цьому місці

  • 16:34
  • 22.03.2023
1000_545_1648539475-8323

Зруйновану у березні 2022 року ракетним ударом будівлю Миколаївської ОВА демонтують. Зберегти будівлю неможливо, бо конструкція нестійка і несе в собі небезпеку.

Про це мова йшла під час зустрічі робочої групи з розробки Програми комплексного відновлення Миколаєва, передає Миколаївська міська рада.

– Це єдиний об’єкт, включений до пропозицій, який планується демонтувати. У 2022 році прийнято рішення про списання будівлі та подальшого демонтажу. Нині вишукуємо кошти для фінансування цих робіт, - сказав начальник відділу планування забудови населених пунктів департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку ОВА Петро Данько.

Радник міського голови Сергій Карцев запитав, чи розглядалося питання залишити будівлю в якості пам’ятки, нагадування про страшні злочини окупантів. Петро Данько пояснив — конструкція нестійка й технічно буде складно убезпечити людей від уламків. Лише під час розбирання можна буде сказати, чи вдасться залишити хоч частину. У звіті експертів на цей час йдеться про повний демонтаж.

Заступник директора департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міськради Євген Поляков повідомив, що на адресу міськради надходить багато запитів та пропозицій щодо варіантів використання території, де розміщується пошкоджена будівля. Наприклад, створення музею двох воєн — Другої світової та російсько-української, будівництво меморіального комплексу в пам’ять про безневинно загиблих.

– Запускати процес потрібно вже зараз. Це справа нешвидка, потребує чимало часу. Ми можемо звернутися до іноземних партнерів, щоб у результаті отримати рішення світового рівня. Важливим етапом будуть консультації з громадськістю — що миколаївці хочуть бачити на цьому місці, - вважає головний архітектор Миколаєва Андрій Цимбал.

До обласної військової адміністрації буде внесена пропозиція щодо проведення міжнародного архітектурного конкурсу на визначення кращої проєктної пропозиції концепції використання зазначеної території.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024