Конструкція Be going to в англійській мові

  • 22:06
  • 20.03.2023

Англійська мова, окрім добре відомих граматичних часів, надає можливість виразити певну дію за допомогою спеціальних граматичних конструкцій. Однією з таких є форма be going to, що використовується на позначення планів, намірів або передбачень у майбутньому. А якщо вам потрібно значно поглибити свої знання - наша школа англійської мови Grade запрошує усіх охочих! 

Утворення форми be going to

Для того, щоб правильно використовувати форму be going to, необхідно вжити дієслово to go у відповідній особі в граматичному часі Present Continuous, а потім додати інфінітив з обов’язковою часткою to:

I am going to buy myself some food after the lectures.

She is going to visit her parents next week.

They aren’t going to help us on any occasion.

Is he going to call Jessie tonight? 

Be going to на позначення планів та намірів

Зазвичай форма be going to вживається для того, щоб сповістити інших про наші плани та наміри, до яких проводилась завчасна підготовка, тобто вони були заплановані ще до того моменту, в який про них було повідомлено. Таким чином, форма be going to часто може вживатись як альтернатива до Present Continuous, але з деякою різницею в значенні: 

Lucy is going to visit her doctor this week. – Люсі запланувала прийом до лікаря, але ще не записалась до нього.

Lucy is visiting her doctor this week. – Люсі точно відвідає лікаря, адже вже записана до нього.

Також, конструкція be going to використовується, коли ми хочемо показати свої стійкі наміри в майбутньому: 

Jake is going to get married soon after he graduates from college.

We are going to start a new business when our brother recovers from his disease.

Зверніть також увагу, що зазвичай граматична конструкція be going to не може вживатися з дієсловами to go та to come. Натомість краще вживати їх в Present Continuous: 

I am going to go – × 

I am going – ✓

I am going to come – × 

I am coming – ✓ 

Be going to на позначення передбачень

Цікавим є вживання форми be going to для вираження передбачень. Зазвичай в таких випадках не вказується часовий відрізок, але очікується, що дія трапиться в найближчому майбутньому:

  • We shouldn’t probably driving to the beach.
  • Why? Kate is waiting for us this night.
  • Look at these waves. The sea is going to storm. 

Найчастіше be going to використовується з такими стійкими фразами як be afraid/be sure/be convinced/think/believe:

Look how cool Jessicah is dancing! I am afraid Daphne is going to tear her dress because of envy. 

Зверніть увагу, що форма be going to може використовуватися альтернативно майбутньому часу (Future Simple): 

It will take me few days to prepare for my exams.

It’s going to take me few days to prepare for my exams.

Проте, be going to ми можемо вжити, коли у нас наявні докази нашого передбачення, тоді як will можна застосовувати, коли ми керуємось лише власними відчуттями, переконаннями тощо. Також, be going to варто використовувати, коли певна дія от-от відбудеться, тим часом як will може стосуватися більш віддаленого майбутнього. Порівняймо: 

Can’t you hear the engine sounds? Our car is going to run out of petrol. – в цьому випадку є 1) наявний доказ, що закінчиться бензин (звуки двигуна);2) дія відбудеться дуже скоро.

I assume Johnathan will get back home after he finishes his scholarship. – в цьому випадку 1) немає жодних доказів того, що Джонатан повернеться додому окрім гіпотези мовця;2) дія відбудеться не скоро, а в далекому майбутньому. 

Підсумки 

Отож, вживання be going to є досить легким та поширеним у розмовній мові, адже завдяки цій граматичній конструкції можна легко поділитись зі своїми планами та намірами на майбутнє, а також зробити передбачення щодо навколишнього середовища. Якщо для вас був корисним цей мініурок, з радістю запрошуємо відвідати наш блог з ще більшою кількістю цікавих граматичних розборів, а також обрати курс вивчення англійської собі до смаку.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024