Google показав модель ШІ, яка створює музику за запитом

  • 18:20
  • 05.02.2023

Google створила інструмент на основі штучного інтелекту, який може генерувати хвилинні музичні твори з текстових описів під назвою MusicLM. Поки спробувати програму не можна, однак компанія вже завантажила багато семплів, створених за допомогою цієї моделі, пише The Verge.

  • 30-секундні фрагменти звучить як справжні пісні. Вони створені за запитами, які визначають жанр, атмосферу та інструменти. 
  • Також компанія опублікувала кілька п’ятихвилинних творів, створених з одного чи двох слів, наприклад «мелодійне техно».
  • Послухати один із треків, створених MusicLM можна тут

MusicLM може імітувати людський вокал, однак він звучить досить синтетично і не правдоподібно. Google також опублікувала статтю, у якій докладно пояснює, як їй інженерам вдалося створити такий інструмент. На жаль, зрозуміти її можуть лише люди, які досить добре розбираються в темі ШІ. 

Музика, створена штучним інтелектом, має довгу історію в кілька десятиліть. Існують системи, яким приписують створення поп пісень, копіювання Баха і супровід живих виступів. Одна з останніх версій використовує механізм створення зображень AI StableDiffusion, щоб перетворювати текстові запити на спектрограми, які потім перетворюються на музику. 

І хоча музика, яку сьогодні створює ШІ досить недосконала, в майбутньому її можливо будуть використовувати у фільмах, відеоіграх чи рекламі. Однак досі не зрозуміло, як саме регулювати твори ШІ з точки зору авторського права. У світі тривають дискусії на цю тему. 

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024