Важкий рік Ілона Маска: підприємець втратив $200 млрд і попсував репутацію

  • 16:27
  • 08.01.2023
271fb9a-6256a80-musk-getty

Для Ілона Маска 2022 рік став надзвичайно невтішним з точки зору особистих статків. Як стверджує Bloomberg, саме Маск став першим підприємцем, оцінка багатства якого впала на $200 млрд: з $340 млрд на піку до $140 млрд під кінець року. Причини — не лише загальна невтішна економічна ситуація в світі, а й особисті дії підприємця, які налаштували інвесторів та ринок проти нього. Редакція AIN.UA коротко переповідає, що трапилось. 

Про це пише ain.ua.

На початку січня 2023 року виробник електромобілів Tesla випустив статистику по четвертому кварталу тепер уже минулого року: 405 тисяч доставлених авто, більше 439 тисяч — виготовлених. Загальне число доставлених авто — 1,31 млрд, вироблених — 1,37 млн. Зростання доставок за рік — на 40%. 

Цифри вражають. Та інвестори залишились незадоволеними. Очікувалось, що компанія протягом четвертого кварталу зможе доставити до 425 тисяч авто, цієї планки не вдалось досягнути.

Рік для компанії видався напрочуд важким: вартість акцій впала майже у чотири рази за останні 12 місяців. Капіталізація опустилась до $385 млрд, хоча не так давно сягала вище $1,2 трлн, будучи дорожчою за десять наступних автомобільних брендів разом взятих. 

Як пишуть у Axios, протягом останнього року інвестори компанії перестали вірити у виключну першість Tesla. Якщо раніше виглядало, наче авто компанії поза конкуренцією, то тепер ореол унікальності розвіявся: американські та європейські автомобільні бренди один за одним випускають електрокари, що швидко стають популярними та складають гідну конкуренцію Tesla. 

Зважаючи на це, а також на економічну нестабільність у світі, Tesla запропонувала своїм покупцям знижки на авто до $7500 та інші бонуси у США. Слідом, велике зниження ціни покупцям було запропоноване і у Китаї, де компанія все ніяк не може вивести свій завод на максимальні виробничі потужності. Такі дії ще більше налякали інвесторів: якщо у компанії все добре — навіщо пропонувати знижки? Як наслідок, акції компанії впали ще нижче.

Але інвесторів лякає не лише ослаблення продажів. Проблема у самому Маску.

Купівля Twitter

Однією з причин «скидання» акцій Tesla експерти називають велику залученість Маска у справи Twitter. По-перше, Маск сам продав значну кількість акцій Tesla (називають цифру до $40 млрд), що спричинило тиск на вартість акцій. По-друге, останні кілька місяців він — керівник Twitter і видається, наче весь свій час він приділяє саме цій компанії. 

Інвестори Tesla незадоволені: у світі економічні труднощі, величезна інфляція, очікується рецесія, скорочення, а Маск, замість управління Tesla, взявся змінювати Twitter, який до нього якось, да працював. Окрім того, підприємець зумів всього за кілька місяців потрапити у десяток скандалів через Twitter та значно зіпсувати собі репутацію своїми незрозумілими діями та висловлюваннями, як от заявами, що Україна мусить віддати Крим до рф. 

Проблема ще й у тому, що за кілька місяців керування Twitter, поки не видно, що Маску вдається змінити щось у компанії на краще. Велика кількість людей звільнена, обʼєм токсичного контенту збільшується, рекламодавці заморожують контракти. 

При цьому Маск залучив більше $10+ млрд на викуп Twitter і тепер буде змушений щороку віддавати великі кошти кредиторам. Якихось бізнес-рішень для нарощування виторгу та прибутку поки також не видно, скоріше — одне за одним хаотичні рішення, що не показують видимого результату швидко. 

Передчасні висновки

Важкий рік не означає повний провал. Найбагатші люди світу загалом втратили в оцінці своїх статків більш як на $1,6 трлн, Маск — не єдиний у цьому, хоч і втратив найбільше. Та Tesla — не єдина його компанія і у інших справи йдуть краще.

Наприклад, SpaceX залучила новий раунд фінансування на $750 млрд з оцінкою в $137 млрд, сьогодні це найдорожча приватна компанія в США. За минулий рік SpaceX виконала 61 пуск Falcon 9, цього року вже встиг пройти перший запуск, де серед іншого були і два українських супутники. У компанії все ще спостерігаються труднощі з побудовою Starship, а проект супутникового інтернету Starlink потребує значних інвестицій. Та в той же час жодна інша компанія не виконує так багато комерційних космічних замовлень, також SpaceX продовжує отримувати підряди від NASA. У Маска в SpaceX близько 42% акцій. 

Інший важливий проект, який мало асоціюють з Маском, але котрий наробив чимало шуму і може вийти на значні доходи вже найближчим часом. Мова про OpenAI та їх проект штучного інтелекту GPT. Очікується, що вже за кілька років виручка сервісу складе як мінімум $1 млрд, а сама OpenAI зможе кинути виклик Google та відібрати частину користувачів найвідомішого пошукового сервісу у світі. 

Новини

29 березня 2024
28 березня 2024