Обстріли енергетики, мобілізація та «ухилянти» — що і як пишуть медіа Миколаєва про війну

  • 14:36
  • 29.05.2024
photo_2024-05-29_14-11-02

Порівняно з 2022 роком, коли Миколаїв щоденно потерпав від російських обстрілів, частка новин у миколаївських онлайн-медіа на воєнну тематику навіть зросла — тоді про війну у стрічках було 43,8% новин. У травні 2024 року новини на воєнну тематику склали 48%. Переважно, це публікації про бойові дії та жертви серед військових, а також соціальні наслідки війни, в тому числі відключення світла через зниження російськими агресорами енергетичної інфраструктури України. Ну обійшлося без мови ворожнечі — медіа безпідставно використовують поняття «ухилянт», підсилюючи напругу і ворожнечу між соціальними групами.

Такими є результати травневого дослідження ІМІ, в рамках якого ми проаналізували матеріали 892 новини у стрічках новин п’яти сайтів новин Миколаєва: «Преступности.НЕТ», «Новости-N», «НикВести», «0512.com.ua» та «Корабелів.інфо». Моніторинг проводився з 6 по 10 травня. Нагадаємо, що до моніторингу не включались статті, журналістські розслідування, блоги, анонси (крім виключень світла) та репортажі. У новинах ми визначали загальну кількість публікацій про війну, зокрема по таких категоріях: «бойові дії», «соціальні наслідки війни» (у тому числі обстріли інфраструктури, відключення світла), «цивільні жертви війни», «ВПО та біженці», «робота волонтерів та активістів», «міжнародна і гуманітарна допомога», «новини з окупованих територій», кримінальні новини про війну», «інформація про повітряні тривоги», «мобілізація».

Найбільше на тему війни писало онлайн-медіа «НикВести» — 75% від загальної кількості новин видання було про війну. Третина всіх новин про війну належала саме цьому виданню. Найменше новин про війну публікував сайт «Корабелів.інфо» - 30% від усіх новин цього медіа стосувалися цієї тематики.

Соціальні наслідки війни: обстріли та відключення світла

У травні 2024 року миколаївські медіа найбільше писали про соціальні наслідки війни: обстріли, руйнування цивільної інфраструктури, відключення світла через пошкоджені об’єкти енергетики. 26% новин про війну в онлайн-медіа стосувались саме цієї тематики. 

Скриншот публікації “0512.com.ua” щодо ситуації в енергетичній сферіСкриншот публікації “0512.com.ua” щодо ситуації в енергетичній сфері

Як відомо, в ніч на 8 травня ворог випустив понад 50 ракет та 20 «шахедів» по енергетичній інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Це був  п’ятий масований ракетно-дроновий удар по об’єктах енергетики, починаючи з 22 березня.

Тож, 9 травня онлайн-медіа Миколаєва поширили інформацію «Укренерго» про запровадження обмежень потужностей для промислових споживачів:

На темі енергетики встиг, зокрема, пропіаритися голова Миколаївської облради Антон Табущник. Одразу кілька медіа («Новини-N», «НикВести», «Преступности.НЕТ» поширили пресреліз облради з підсумками візиту в.о. голови правління «Енергоатому» Петра Котіна на Південноукраїнську атомну електростанцію, де новопризначений голова облради висловив свою експертну думку з цього приводу.

Скриншот публікації “Новини-N” з заявою голови Микоолаївської облради на тему енергетикиСкриншот публікації “Новини-N” з заявою голови Микоолаївської облради на тему енергетики

На сайті «Новини-N" публікація «Наша енергосистема потребує відновлення через російські атаки та подальшого розвитку», – Антон Табунщик» розміщена без будь-якої позначки щодо її рекламного характеру. Видання «НикВести» також опублікувало ідентичну новину, зазначивши, що це пресреліз облради, розміщений на договірних умовах, видання «Преступности.НЕТ» у дисклеймері до публікації вказало: «Публікацію розміщено на договірних умовах».

Також медіа Миколаєва писали про російські обстріли. Особлива увага була зосереджена на ситуації в енергетичній інфраструктурі, а також наслідкам обстрілів на півдні.

Бойові дії

24% новин про війну в медіа Миколаєва стосувались ситуації на фронті та повідомлень про загиблих українських захисників. Зокрема, миколаївські медіа поширювали щоденні зведення Генштабу, оцінки ситуації на харківському та сумському напрямках. Писали також і про роботу військових миколаївської 79-ї Десантно-штурмової бригади:

Ще 13% публікацій миколаївських медіа стосувались кримінальних новин про війну: колаборанти та інші злочини, зокрема змоваз метою вбивства президента Володимира Зеленського, про викриття якої заявили в СБУ. Ще 11% новин — про міжнародну допомогу

Кожна 10 публікація миколаївських медіа стосувались мобілізації, зокрема змін до законодавства щодо бронювання від мобілізації, а також можливостей піти в ЗСУ для ув‘язнених, подовження дії воєнного стану. 

Найменше публікацій за час моніторингу (1% від загальної кількості новин на воєнну тематику)  стосувалось інформації про повітряну тривогу — окремими новинами у себе на сайті про це пише лише видання «0512.com.ua» та роботи волонтерів (0,7% від усіх новин про війну). Частина миколаївських медіа, зокрема «Преступности.НЕТ», «Корабелів.інфо» та «Новини-N»  публікують сповіщення про повітряні тривоги у своїх телеграм-каналах. «НикВести» не сповіщають своїх читачів про повітряні тривоги ні на сайті, ні у соцмережах.

Скриншот з телеграм-каналу «Преступности.НЕТ» зі сповіщеннями про повітряну тривогуСкриншот з телеграм-каналу «Преступности.НЕТ» зі сповіщеннями про повітряну тривогу

Мова ворожнечі: «ухилянти» в Тисі

За період моніторингу у медіа Миколаєва зафіксовані три публікації з ознаками мови ворожнечі, що складає 0,7% від загальної кількості новин про війну. Усі ці публікації стосувались використання поняття «ухилянт» в новинах про біженців та чоловіків, які намагались в порушення закону перетнути кордон через річку Тиса на Закарпатті.

Скриншот публікації “Преступности.НЕТ” про “ухилянтів” у ТисіСкриншот публікації “Преступности.НЕТ” про “ухилянтів” у Тисі

Наприклад, видання «Преступности.НЕТ» опублікувало новину «На Закарпатті з Тиси виловили сімох ухилянтів, які до появи прикордонників планували переплисти річку на гумовому човні». В матеріалі йдеться про те, що прикордонники затримали сімох чоловіків, які намагалися незаконно потрапити до Угорщини. В новині немає інформації про те, чи отримували чоловіки повістки від ТЦК та чи є відповідне рішення суду про те, що вони є «ухилянтами». При цьому, у пресрелізі Державної прикордонної служби, на яку посилається медіа, повідомляється, що відносно чоловіків складено протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ст.204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України». В даному випадку можна говорити про те, що наратив про «ухилянтів» фактично сприяє збільшенню ворожнечі між соціальними групами, а тому є мовою ворожнечі. Окрім того, у матеріалі зустрічаються і інша негативно забарвлена лексика, яка містить ознаки мови ворожнечі: «ділки» та «горе-втікачі».

На сайті «Корабелів.інфо» вийшла новина з назвою «Відмова від повістки та неявка до ТЦК: Рада підняла штрафи для ухилянтів», де також є ознаки мови ворожнечі.

Скриншот публікації видання “Новини-N” щодо українських біженців-чоловіківСкриншот публікації видання “Новини-N” щодо українських біженців-чоловіків

Видання «Новини-N» опублікувало новину з заявою віце-прем'єра Угорщини Жолта Шем’єна, який заявив, що офіційний Будапешт не збирається видавати Києву військовозобов'язаних українців. При цьому новина видання подана з заголовком: «Угорщина не видасть Україні ухилянтів, - віцепрем’єр». Фактично медіа ототожнює українських військовозобов’язаних, які перебувають за кордоном з різних причин з «ухилянтами». 

Порівняно з 2022 роком контекст новин у миколаївських медіа на воєнну тематику змінився. Два роки тому це були переважно новини, що стосувались ситуації в регіоні, наслідків постійних обстрілів, руйнувань інфраструктури, окупації. Після звільнення Снігурівки та Херсону ситуація з обстрілами в регіоні змінилась. Тепер у новинах на воєнну тематику миколаївські медіа пишуть про ситуацію в інших регіонах, зокрема, на півночі та сході, а також атаки російської армії по об'єктах енергетики, наслідком чого стало введення графіків відключень світла в усіх регіонах, у тому числі, і на Миколаївщині.

Катерина Середа, представниця ІМІ в Миколаївській області

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024