В Україні немає військ НАТО - Столтенберг

  • 14:02
  • 25.11.2022

На території України немає військових підрозділів НАТО, ані інструкторів. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі, спростовуючи один із головних наративів пропаганди РФ.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами Столтенберга, для управління сучасними системами ППО або артилерії, які Україні постачають союзники, українські військові проходять підготовку безпосередньо в країнах-членах Альянсу. Для прикладу він навів постачання систем HIMARS.

– І коли потрібен фахівець, щоб керувати цією системою, будь то система протиповітряної оборони чи артилерійська система, українці отримують підготовку в країні НАТО. Але співробітники НАТО не проводять жодної роботи на території України. Це підкреслює те, що НАТО не є стороною конфлікту – у нас немає військ на місцях, але союзники НАТО допомагають Україні здійснювати самооборону, – пояснив він.

Столтенберг також вважає, що питання надання Україні систем ППО, як це нещодавно обговорювала Польща, зокрема передачі належних Німеччині Patriot, є компетенцією конкретної держави.

– Конкретні рішення щодо конкретних систем – це національні рішення, – пояснив генсек.

Він також повідомив, що союзники продовжують нарощувати виробничі потужності військово-промислового комплексу.

– Частково ми змогли збільшити виробництво в країнах союзників, виробляючи обладнання часів СРСР та боєприпаси того часу, що вкрай терміново, оскільки Україна має артилерію радянського зразка, і їм потрібні боєприпаси та запасні частини. Союзники у східній частині Альянсу мають це виробництво, і вони збільшили виробництво, – розповів Столтенберг.

Нагадаємо, за оцінкою міжнародної комісії зі зниклих безвісти (ICMP), понад 15 тисяч людей зникли під час повномасштабної війни в Україні.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

24 квітня 2024
23 квітня 2024