До 24 лютого росіяни контролювали майже чверть економічного потенціалу Миколаєва — Фалько

  • 15:47
  • 18.07.2022
b718c1126847521f

До початку повномасштабної війни російські бізнесмени контролювали приблизно 20-25 відсотками економічного потенціалу Миколаєва. Громадяни Російської Федерації повністю або частково керували суднобудівними й металургійними підприємствами та заводами.

Про це кореспондентам Суспільного розповів чиновник Миколаївської міськради, екскерівник одного з портових терміналів Дмитро Фалько.

За словами Дмитра Фалька, станом на 17 липня збройні сили Російської Федерації намагаються завадити використовувати миколаївські порти, оскільки вони мають велике значення для економіки всієї України.

– Усі держави споконвіку боролись за вихід до моря, тому ми розуміємо, що миколаївські порти – це сьогодні найбільший потенціал в економічному сенсі. А у військовому сенсі — це спосіб відрізати Україну від моря, таким чином фактично знищити наш експортний потенціал, тому що наша аграрна продукція, українська, вона в першу чергу експортується морськими шляхами. І таким чином, відрізаючи Україну від моря, від портів, нанівець зводиться і весь економічний потенціал аграрного сектору. І те ж саме стосується і металургійного сектору України, — розповів Дмитро Фалько.

Щодо отримання контролю за певним підприємством - економічні способи завжди були більш ефективними.

– Завжди можна було купити, підкупити. Ми знаємо, що російські бізнесмени були власниками найбільших миколаївських підприємств і ці люди керували 20 або 25% економічного потенціалу нашого міста, — сказав Дмитро Фалько.

2000 року під контроль російського бізнесу потрапив Миколаївський глиноземний завод, 2003 — Чорноморський суднобудівний, 2008 — завод «Океан». Економіст Олексій Мірошниченко говорить про недалекоглядність української влади, яка не лише не протидіяла цим процесам, а й допомагала. Стратегія російського менеджменту полягала у знищенні українських підприємств. Наслідки володіння росіянами миколаївськими суднобудівними підприємствами свідчать про бажання ці підприємства просто знищити, щоб потім розповідати про черговий приклад занедбання української промисловості, яку передав у спадок Радянський Союз, говорить Олексій Мірошниченко.

– У Росії економіка чітко підпорядкована політиці. А політика – вона керується працівниками спецслужб, які ніколи не вміли заробляти. Вони не можуть заробляти і ділити, вони тільки забирають. Їхнє бажання — це просто знищення України, потенціалу розвитку України. Бо якщо на кордоні буде Україна, яка буде розвиватися за іншими стандартами, за іншими напрямками, за нормальної ринкової економіки, це буде як Східна Німеччина та Західна Німеччина. Якщо буде через стінку, через цю стіну видно, що краще живуть люди, багатше, вільніше. Набагато ефективніше працює економіка, це показує неефективність, убогість російської системи, — сказав Олексій Мірошниченко.

З його слів, для російських агресорів головним є ідеологічна перемога та захоплення нових територій. Економічної складової у планах захоплення Миколаївщини — як і інших українських регіонів — економіст не бачить.

– Головний приклад — це Крим. Росії він через нашу певну непідготовленість – психологічну, військову та іншу — він їм дістався даром, без жодного ризику, без жодних жертв. Але при цьому Росія за ці роки нічого з нього не отримала. Якби там було налаштовано, побудовані були такі готелі, як у Туреччині чи в інших курортних якихось регіонах і росіяни відпочивали, заробляли б гроші чи приїздили іноземці і цей потенціал би використовувався, в Росії був би зиск якийсь з цього Криму, — сказав Олексій Мірошниченко.

Єдиний унікальний економічний фактор, що є на Миколаївщині, відзначає Олексій Мірошниченко — це людський ресурс що сформувався завдяки наявності провідних навчальних закладів, конструкторських бюро та технологічних виробництв.

– Враховуючи злочини російських військових в Україні, щоденні масовані обстріли Миколаєва та області, цей ресурс агресори вже ніколи не зможуть привернути на свій бік, — сказав Олексій Мірошниченко.

Нагадаємо, з'явилися фото наслідків масованого ракетного удару РФ по Миколаєву.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

29 березня 2024
28 березня 2024